Aanbod

Specialisaties kinesitherapie

Maak een afspraak

Algemene Kinesitherapie

 • Rugklachten (zie onder ‘Manuele therapie’)
 • Orthopedische revalidatie: 
  • postoperatief (heup-, knie-, en schouderprotheses, artroscopie...)
  • rotator cuff pathologie, frozen shoulder, schouderluxaties
  • fracturen, tenniselleboog, golfelleboog
 • Ademhalings- en relaxatiekinesitherapie
 • Cardiorevalidatie
 • Ouderdomsproblemen (huisbezoek mogelijk): gangrevalidatie, artrose

Sportkinesitherapie

Net als bij algemene kinesitherapie is de doelstelling van sportkine tweeledig, namelijk enerzijds verlichten van pijn, herstel van blessure en sporthervatting en anderzijds preventie en prestatieverbetering. Hierbij wordt het lichaam gericht getraind zodat het sterker wordt dan voor de blessure.

Hierdoor verlaagt het risico op hervallen. Beter, soepeler, sneller en krachtiger worden is het doel.

Enkele voorbeelden: achillespeesproblemen, tendinopathie, enkelverzwikking (distorsie), bekkeninstabiliteit, spierscheur, jumper’s knee bij basketbalspelers en volleyballers, lopersknie, pubalgie bij voetballers, tenniselleboog, golfelleboog, ‘rotator cuff’-problemen bij volleyballers, ...

Pre- en postnatale kinesitherapie

Pre- en postnatale kinesitherapie

Pre- en postnatale oefeningen helpen om het lichaam in conditie te houden, het voor te bereiden op de bevalling en het herstel nadien te versnellen.

Prenatale oefeningen:

De prenatale oefeningen bereiden de toekomstige mama voor, zowel fysiek als mentaal. Eerst geven we info over wat er allemaal gebeurt tijdens een bevalling. In een eerste luik worden ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken aangeleerd (persen, puffen, ...). In een tweede luik worden buik-, rug-, en bekkenbodemspieren getraind, zodat het lichaam optimaal is voorbereid.

Postnatale oefeningen:

De postnatale oefeningen zijn vooral gericht op het versterken van de rug-, buik-, en bekkenbodemspieren. Er wordt daarbij ook gewerkt aan figuurcorrectie en het heropbouwen van de conditie. De oefenzaal biedt een ruim assortiment aan mogelijkheden: grondoefeningen, aerobe training, circuittraining, core stability training… Postnatale oefeningen worden opgestart na de controle bij de gynaecoloog (6 tot 8 weken na de bevalling).

Het is zeker mogelijk om de postnatale oefeningen samen met je baby uit te voeren, zo wordt het nuttige aan het aangename gekoppeld en hoef je geen opvang te voorzien. Gelieve dit vooraf te bespreken met je kinesitherapeut.

Manuele therapie

De opleiding tot manueel therapeut bestaat uit een tweejarige universitaire postacademische opleiding of uit een éénjarige Master na Master. Deze opleiding voldoet aan de internationale standaarden van het IFOMPT (International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists). Na voltooiing van deze opleiding zijn jaarlijkse bijscholingen en congressen verplicht om de officiële titel te behouden.

Manuele therapie richt zich op dysfuncties in gewrichten, spieren en zenuwen. Enkele typische letsels die met manuele therapie behandeld kunnen worden zijn rugklachten, nekpijn en cervicogene hoofdpijn, maar ook perifere gewrichten zoals schouder, heup en voet worden manueeltherapeutisch behandeld.

Vaak wordt een manueel therapeut in de volksmond een ‘kraker’ genoemd. Dit vraagt enige nuancering. Grosso modo zijn er drie therapievormen waar er ‘manipulaties’ (lees: ‘kraken’) worden toegepast:

 • manuele therapie: gespecialiseerde, medische tak in de kinesitherapie
 • osteopathie: alternatieve therapie, holistische visie, gericht op gewrichten, organen en energie
 • chiropraxie: alternatieve therapie, vooral gericht op de centrale wervelkolom

Uit de brede waaier aan manueeltherapeutische technieken is manipulatie er echter maar één. Meestal worden zachte technieken toegepast en worden manipulaties enkel gebruikt waar het echt nodig is.

Myofasciale therapie/Dry needling

De opleiding tot Erkend Myofasciaal Therapeut duurt 2 jaar. De opleiding bij de Belgian Myopain Society Trigger is de enige officiële opleiding in België. Na de opleiding zijn jaarlijkse congressen verplicht om de officiële titel te behouden. Raadpleeg de officiële website www.bmst.be om uw erkende therapeut te vinden.

Myofasciale therapie of dry needling is een erkende, gespecialiseerde ‘evidence based’ therapie die wetenschappelijk gefundeerd is. De therapie bestrijdt de typische uitstralende pijn die veroorzaakt wordt door het verkeerd functioneren van spieren met de ontwikkeling van pijnpunten in de spier tot gevolg. Deze punten noemen we triggerpunten. Een essentiële behandelingswijze is dry needling, maar ook stretching en warmte als nabehandeling is belangrijk. Door het gebruik van naalden wordt deze therapie vaak verward met acupunctuur, maar dit ten onrechte.

Enkele voorbeelden van myofasciale klachten zijn schouderpijn met uitstraling naar de arm, chronische hoofdpijn, nekklachten met uitstraling, uitstralende kniepijn bij het lopen.

Neurologische revalidatie

Neurologische revalidatie omvat de revalidatie van aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. De therapie richt zich onder meer op

 • hersenbloedingen en -infarcten
 • herstel na traumatische hersenletsels of hersentumoren
 • ruggenmergaandoeningen: zowel traumatisch (dwarslaesie) als niet-traumatisch
 • multiple sclerose (MS)
 • ziekte van Parkinson
 • amyotrofe lateraal sclerose (ALS)

Wie voor een neurologische revalidatie staat, heeft meestal een lange weg af te leggen. Het herstel of de stabilisatie van neurologische en motorische functies is een complex proces dat veel tijd vraagt. Bij sommige aandoeningen (zoals MS, de ziekte van Parkinson, spierziektes, …) mag de patiënt enkel rekenen op een gedeeltelijke verbetering van zijn lichamelijke situatie. Ook na hersentrauma’s veroorzaakt door bijvoorbeeld een infarct, een val of een ongeval, is de therapie in functie van maximale lichamelijke vooruitgang intensief en langdurig.

Samen met de patiënt wordt gezocht naar manieren om optimaal en zo comfortabel mogelijk te functioneren in het dagelijks leven en/of om de verloren functies te herstellen. De therapie is gericht op het verminderen van de spasticiteit en op het verbeteren van de mobiliteit, het evenwicht, de coördinatie, de spierkracht, de gangmogelijkheden (met of zonder hulpmiddelen) en de algemene conditie. Dit alles wordt aangepast aan de individuele doelen en noden van de patiënt. Bij wijze van evaluatie en motivatie wordt gebruik gemaakt van testen, die op regelmatige basis worden afgenomen om de vooruitgang in kaart te brengen. Op basis van deze resultaten kan de therapie continu bijgestuurd worden.

Manuele Lymfedrainage Vodder

De opleiding Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder duurt 1 jaar. Om de officiële titel van Voddertherapeut te behouden zijn jaarlijkse bijscholingen en congressen verplicht.

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht die noodzakelijk is bij heel wat processen zoals het uitwisselen van stoffen, vervoer van zenuwprikkels, hormonen, … Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol hierin, namelijk het stimuleren van de vochtdoorstroming in het hele lichaam. In geval van ziekte, stress of als gevolg van een ongeval kan deze vochtdoorstroming echter bemoeilijkt worden. Manuele lymfdrainage kan hierbij de oplossing bieden. Het is een zachte massagevorm die ervoor zorgt dat een teveel aan vocht/stagnaties (zichtbaar of onzichtbaar) beter en sneller afgevoerd worden via de lymfebanen. Daarnaast kan deze therapievorm ook bijdragen tot het verhogen van de immuniteit, stress verminderen en de werking van het hormonaal stelsel verbeteren.

Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, onder meer bij:

 • Zwellingen (bv. na een ongeval, operatie (bv. na borstkanker), lymfoedeem,…)
 • Klachten aan het zenuwstelsel (bv. MS, gezichtsverlamming, migraine,…)
 • Keel-, neus- en ooraandoeningen
 • Klachten als gevolg van stress (bv. slapeloosheid, constipatie, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen,…)
 • Bloedcirculatiestoornissen
 • Orgaanklachten

Algemene info

Mee te brengen:

 • voorschrift arts
 • klevertje ziekenfonds
 • identiteitskaart
 • verslagen RX, CT-Scans, NMR, ...
 • makkelijke (sport)kledij
 • handdoek

Kostprijs behandeling kinesitherapie 

Wij hebben met onze praktijk besloten om niet in de conventie M18 te stappen.

Deze niet-toetreding houdt mogelijk in (afhankelijk van uw verzekeringsstatus) dat er een verminderde  terugbetaling vanwege het ziekenfonds zal zijn. Voor gedetailleerdere informatie belt u het best naar uw ziekenfonds.

Patiënten met een xx1/xx1-statuut blijven genieten van de vastgelegde voorkeurstarieven en terugbetaling.

Nieuwe tarieven vanaf 01/01/2024:

Consultatie in de praktijk:             €33.50

Huisbezoek:                                      €35.50

Dry needling:                                 + €5

Manuele therapie:                         + €5

Lymfedrainage:                              + €1,50

De eindfactuur wordt cash of via overschrijving betaald na een aantal sessies of aan het einde van de reeks. Na ontvangst van betaling brengen wij uw getuigschrift naar uw ziekenfonds en ontvangt u een terugbetaling. U kan er ook altijd voor kiezen om het getuigschrift zelf te komen halen.

Contact

Wil je gedetailleerde informatie over de inhoud van de trajecten?

Stuur gerust een mailtje naar info@kinezi.be of bel 057 36 60 16

Terug naar boven